Държавен архив – Русе е създаден през 1952 година като отдел

...
Държавен архив – Русе е създаден през 1952 година като отдел
Коментари Харесай

Държавен архив – Русе отбеляза своя 70-годишен юбилей

Държавен списък – Русе е основан през 1952 година като отдел на Окръжно ръководство на Министерство на вътрешните работи – Русе​

Във фоайето на Доходното здание бе открита изложбата „ Съкровищата на държавните архиви “, с която се означават 70 години от основаването на институцията в България. Експозицията може да бъде забелязана от русенци и гостите на града до 20 октомври. 

„ Историята на „ Държавен списък “ – Русе е доказателство за всеотдайния дух на неговия колектив и неуморните старания информацията да се трансформира в познание и обич към предишното. “

С тези думи се обърна зам.-кметът Енчо Енчев към началника на отдел „ Държавен списък “ – Русе Толя Чорбаджиева. Събитието бе почетено и от регионалния шеф на Русе Анатоли Станев, шефа на Регионалния исторически музей проф. Николай Ненов, изпълнителния шеф на Еврорегион „ Данубиус “ Лили Ганчева, както и доста русенци, пристигнали да прегледат 30-те табла със свидетелства за паметта на България и Русе.

За настроението се погрижиха хористите на хор “Свети Георги Победоносец ” при Общинския юношески дом. На тържествена гала бе връчена и премията за четец на миналата година. Отличен бе Илия Илиев, който се е срещнал с над 100 документа през 2021 година. Грамота за най – скъпо подаяние получиха двамата синове на Георги Чендов – Юли и Петър, (последният е отличен посмъртно). Георги Чендов взе участие в построяването на Държавна опера – Русе и е неин пръв шеф. Той е и създател на книгите „ Когато Русе беше Русчук “ (1985) и „ Пауново перо “ (2006), на публикации и рецензии в списанията „ Българска музика “ и „ Музикални хоризонти “, на голям брой материали в периодическия щемпел. Грамоти за направените от тях дарения получиха още Николай Генчев, Радка Гойчева, Васил Димитров и Величка Иванова Кадъкьовлиева.

Държавен списък – Русе е основан през 1952 година като отдел на Окръжно ръководство на Министерство на вътрешните работи – Русе. През 1992 година преминава на директно административно послушание на Главно ръководство на архивите при Министерския съвет. От 1978 година получава статут на дирекция, а през 2010 година е преструктуриран в отдел.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР